Donuts

Ingredientes

  • 1 + 1/2 taza de harina de todo uso 
  • 1/2 taza de agua caliente
  • 1 cucharadita de levadura de panadería (medio sobre)
  • 2 cucharadas de azúcar 
  • Unas gotas de vainilla
  • 3 cucharadas de aceite suave
  • 1/2 taza de azúcar glass
  • Un poco de agua

 

  1. Pon el agua caliente en un vaso y añade la levadura y una cucharada de azúcar. Espera a que se active la mezcla.
  2. En otro bol, añade el aceite, la otra cucharada de azúcar, la vainilla y el vaso con la levadura activada. Luego, añade poco a poco la harina y mezcla, primero con una cuchara y luego usa las manos. Ve añadiendo harina hasta que la masa no se te enganche en las manos. Si es necesario añade más harina. Cuando ya no se te pegue en las manos, cubre el bol con un mantel o servilleta y espera una hora hasta que doble el tamaño.
  3. Pasada una hora aprox. extiende la masa en una superfície enharinada con un rodillo y usando dos cortadores (uno grande y otro más pequeño), corta la masa formando unos 8 donuts. Yo he utilizado la rosca de un MasonJar como el cortador grande y una boquilla de manga pastelera como el cortador pequeño.
  4. No tires la parte central del donut!
  5. Pon los donuts en una bandeja de horno enharinada y cubre con el mantel y espera a que doblen de tamaño una hora más.
  6. Para la glasa, añade en un plato hondo el azúcar glass y ve añadiendo agua hasta que tengas la textura adecuada.
  7. Cuando hayan doblado de tamaño, calienta una olla con bastante aceite. Cuando esté el aceite caliente (mete una cuchara de madera dentro de la olla y si salen burbujas es que está caliente) ve añadiendo los donuts uno a uno, a medida que vayas añadiendo los donuts tendrás que bajar un poco el fuego.
  8. Cuando estén un poco dorados por los dos lados, mójalos con la glasa y déjalos escurrir.
  9. Derrite chocolate y en vez de mojarlos con la glasa, mójalos con chocolate si lo prefieres.

 

Vegan protein bars

 

Spanish below

Today I want to share with you this simple vegan protein bars recipe made with banana and oats. This can be eaten for breakfast, dessert or whenever you want. So easy and so delicious!

I made a video recipe too. You can find it on my youtube channel here or below the recipe.

Ingredients.

  • 1 cup rolled oats
  • 1 banana
  • Some peanuts
  • Some pumpkin seeds
  • Sesame
  • 1 tbsp maple syrup
  • Salt

Preheat oven to 180ºC.

In a large bowl max banana and add oats. Mix well. Add blended peanuts, pumpkin seeds, sesame and sti. Finally add salt and maple syrup.

Spread the oat mix onto the baking tray evenly and bake in the oven for 10-15 minutes, until golden.

Melt some chocolate and pour into the bar.

Let it cool and cut into small bars (about 4-5).

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Hoy os traigo una receta sencilla y deliciosa. Unas barritas energéticas veganas elaboradas con plátano y avena. Mira la receta-video en mi canal de youtube.

Ingredientes.

  • 1 taza de avena
  • 1 plátano
  • Semillas de calabaza
  • Sésamo
  • Cacahuetes
  • 1 cucharada de sirope de arce
  • sal

Precalienta el horno a 180º.

Mezcla el plátano triturado con la avena. Tritura un poco las semillas, sésamo y cacahuetes y añádelo. Añade la sal y el sirope de arce.

Pon la mezcla en una bandeja de hornear apretando bien y que quede rectángulo o quadrado y horne a de 10 a 15 minutos.

Derrite chocolate y añadela por encima. Deja enfriar y corta en barritas pequeñas.

 

 

Blueberry smoothie

Last month I shared with you a berries smoothie recipe made with frozen bananas and some berries. Trying something different this time I added soya yogurt and the result was excellent. I decorated with pumpkin seeds (I love them) and chia/oat.

There are a lot of ingredients you can use to make a good smoothie. You can add whatever you want and the result always will be perfect. This time I’m not using frozen bananas, just wanted a “more liquid” smoothie.

Ingredients

  • 2 bananas
  • 1/2 cup blueberries
  • 1 soya yogurt

Blend all ingredients together until well combined.

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Protein bowl

If You’re Vegan, How Do You Get Enough Protein? 

If you’re worried about getting enough protein on a vegan diet, DON’T BE!. The truth is, most people get to much protein in their diet and vegans can easily get more than enough. Lentils, seeds, beans, tofu, quinoa, soya, nuts.. are an excellent source of protein. There are no known cases of protein deficiency in the US unless the person is malnourished overall..

So a simple bowl can can easily be a perfect source of protein. (you can use whatever you want for your lunchy bowl, but here are

 

Ingredients

  • 1/2 cup cooked lentils
  • 1/2 cup cooked beans or chickpeas
  • Spinach, arugula or green vegetables
  • pinch of salt
  • 1 tbsp oil
  • 1 tbsp vinegar
  • Tomato
  • Vegan meat
  • Avocado
  • Seeds (chia, pumpkin, poppy)

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Here is a handy list of foods and their protein amount:

Chia seeds, dried (Nutritional value per 100 g):

  • Energy: 436 kcal
  • Fat: 30,74 g (omega 3: 17,8 g, omega 6: 5,8 g, saturated: 3,3 g, monounsaturated: 2,3 g; polyunsaturated: 23 g)
  • Protein: 16,54 g
  • Calcium: 631 mg
  • Magnesium: 335 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Potassium: 407 mg
  • Iron: 7,72 mg
  • Vitamin E: 0,5 mg
  • Vitamin C: 1,6 mg
  • Carbohydrates: 7,72 g

Pumpkin seeds, dried (Nutritional value per 100 g):

  • Energy: 446 kcal
  • Fat: 19 g
  • Protein: 19 g
  • Calcium: 55 mg
  • Magnesium: 262 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Potassium: 919 mg
  • Iron: 3,3 mg
  • Vitamin C: 0,3 mg
  • Carbohydrates: 54 g

Raw vs cooked:

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Easy vegan brownie

Spanish below

A few weeks ago I showed you the recipe of vegan oreo brownie and now I want to start september sharing with you this simple vegan brownie recipe.

For the recipe (below) I use a 22cm cake pan and I always cover the base with baking paper. This brownie is a little thin, But don’t worry because it’s so yummy!

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Hace unas semanas colgué la receta de un brownie de oreo vegan, el brownie de hoy es más sencillo pues no requiere oreos. Es un simple brownie con nueces.

Ingredientes

  • 70 g harina
  • 150 g chocolate
  • 25ml aceite
  • 100 g azúcar
  • 1 cucharadita de levadura en polvo
  • pellizco de sal
  • 50 g nueces

Usa un molde de unos 22 cm de diámetro y cubre la base con papel de horno, así será más fácil de sacar una vez horneado.

Precalienta el horno a 180ºC.

Derrite el chocolate en el microondas o al baño maría.

Mezcla el aceite y el azúcar en un bol. En otro bol mezcla harina con la levadura y la sal y junta el contenido de los dos boles. Finalmente añade el chocolate y las nueces al gusto (yo usé 50 g). Esparce la masa en el molde (verás que queda muy fina) y hornea de 10 a 15 min.

Pancakes

Spanish below

Ingredients:

  • 120 g flour
  • 200 ml oat/almond milk or water
  • 30 ml oil
  • salt
  • 20 g cacao (optional)
  • 1 tbsp maple syrup

mix all ingredients until smooth, heat a lightly oiled griddle. Pour the mixture and brown on both sides (1 minute).

Ingredientes

  • 120 g harina
  • 200 ml leche vegetal
  • 30 ml aceite
  • sal
  • 20 g cacao (opcional)
  • 1 cucharadita de sirope de arce

Mezcla todos los ingredientes en un bol hasta que que esté todo bien integrado. En una sartén caliente vierte un poco de aceite y vierte una pequeña cantidad de masa. Espera hasta que se doren por ambos costados (1 min aprox.).

Raw chocolate cake

raw vegan cake
gerarddms vegan chocolate cake recipe

I’ve always wanted to eat raw cakes but I’ve never tried ‘till now. It was so delicious.. can’t wait to make it again!! This recipe is for one 16cm cake pan, but feel free to double the recipe for a bigger pan.

I use ground almonds and dates for the base. Dates are cholesterol-free and contains very little fat and vitamins such as B1, B2, B3 and B5, as well as A1 and C.

Ingredients

  • 25 g ground almonds
  • 8-10 pitted dates
  • 1 tbsp maple syrup
  • 75 g chocolate
  • 25 g vegetal milk
  • 2 tbsp powdered sugar

Blend ground almonds, dates and maple syrup until you get a dough. Add more maple syrup if needed.

Take a 16 cm pan and add the dough pressing with a spoon or your fingers.

Melt chocolate with milk and add powdered sugar. Let it cool and add that filling in your base!

I also made a meringue so here is the recipe:

  1. Drain chickpeas, reserving 1/2 cup liquid from the can. Save the chickpeas for another use. Pour chickpea liquid into a bowl. Beat mixture using an electric mixer until soft peaks form. Gradually add sugar, 1 tablespoon at a time, as you continually beat until glossy peaks form, about 20 minutes; beat in vanilla extract until well incorporated.
  2. Pour it into the pies and brown with a blowtorch

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Ingredientes

  • 25 g almendra molida
  • 8-10 dátiles sin hueso
  • 1 cucharadita sirope de arce
  • 75 g chocolate
  • 25 g leche vegetal
  • 2 cucharaditas de azúcar glass

Tritura con una batidora los dátiles y la almendra molida. Añade el sirope de arce. Pon esta mezcla en un molde de 16 cm y presiona con los dedos hasta que el molde quede cubierto con la masa.

Derrite el chocolate, añade el azúcar y la leche y ponlo en el molde encima de la masa.

Refrigéralo antes de comer!

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Vegan macarons

Instead of eggs, you can use aquafaba, the cooking liquid of beans and other legumes like chickpeas. Aquafaba from a can is rich in protein but contains a lot of water. You should reduce it the night before you want to make the macarons,

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Ingredients

  • 150 ml aquafaba
  • 100 g sugar
  • 100 g ground almonds
  • 65 g powdered sugar
  • food coloring

The night before, pour the aquafaba into a pan and simmer until it has reduced to 80 ml. Then, pour into a bowl to cool and then refrigerate overnight.

The next day, whisk the chickpea water until soft peaks form. Add half the sugar and whisk until well combined, then add the remaining sugar and whisk at high speed until the meringue is glossy and thick, add colorant before mixing with the ground almonds and set aside.

Mix ground almonds with powdered sugar. Pour half the dry mixture into the meringue and fold gently with spatula. Then add the other half and mix well.

Spoon the batter into piping bag and pipe circles onto baking trays. Drop the baking sheets twice onto a hard surface (to get rid of air bubbles) and leave them 30 minutes (summer in barcelona) -3 hours (winter in barcelona) until they form a hard skin on top.

 

Preheat oven to 100ºC. Bake macarons 10 minutes and then 5 minutes at 150ºC. (It depends on your oven, it’s all about trial and error.). Close the oven, close the door and bake them for 5-10 more minutes. Leave them to cool down completely. Every oven is different so try and try and try..

I always fill macarons with chocolate, but you can fill them with pistachio, lemon, orange, berries..

Chocolate frosting: melt 100g chocolate with 3 tbsp oat milk. Add 2 tbsp of powdered sugar and let it cool.


Los macarons veganos se pueden hacer con aquafaba,el líquido de cocción de legumbres como los garbanzos o el que se encuentra en las latas. Contiene mucha agua y por eso, la noche antes de hacer los macarons debes reducirlo a fuego lento.

Ingredientes

  • 150 ml aquafaba
  • 100 g azúcar
  • 100 g almendra molida
  • 65 g azúcar glass
  • colorante

Reduce los 150 ml de aquafaba a 80 ml. Deja que se enfríe en un bol y mételo en la nevera toda la noche.

Bate el aquafaba hasta que se formen picos, añade la mitad del azúcar poco a poco y bate. Luego añade el resto.

Mezcla el azúcar glass con la almendra molida y añade la mitad al merengue. Mezcla con movimientos envolventes con una espátula hasta que se integre. Luego añade la otra mitad y mezcla con movimientos más suaves, pero no demasiado o la mezcla quedará muy líquida.

Pon la masa en una manga y haz círculos. Déjalo reposar durante unas horas hasta que al tocarlo con el dedo, no te manches.

Precalienta el horno a 100ºC, hornea durante 10 minutos y luego a 150º durante 5 minutos. Pasado el tiempo, cierra el horno y, dejando la puerta cerrada, déjalos unos 5-10 minutos.

Déjalos enfriar mientras preparas el relleno de chocolate derritiendo 100 g de chocolate. Añade 3 cucharaditas de leche vegetal y 2 cucharaditas de azúcar glas. Déjalo enfriar y listo!

Oreo brownie

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Oreos are vegan. If you read the cookie’s ingredients, you won’t see any dairy or other animal products listed, however, oreos  have “cross contact” with milk. That means that small amounts of milk (that was used in other products in the same room) may have come into contact with either the cookies or the equipment used to make them.

Spanish below

I used a 22cm cake pan but if you want a smaller cake just divide the ingredients!

Ingredients for this oreo brownie:

  • 2 cups flour
  • 3/4 cups cacao
  • 2 cups brown sugar
  • 2 teaspoon baking powder
  • 25 g oil
  • Pinch of salt
  • 2 cup vegan milk
  • Walnuts (to taste)
  • Oreo (to taste)
  1. Preheat oven to 175 degrees C.
  2. Grease a 22 cm cake pan. Mix together flour, salt, sugar, cacao and baking powder. Add milk and oil and stir. Finally add oreos and walnuts and bake for 30-35 minutes.

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Las oreos son veganas. Si miras sus ingredientes, verás que son todos veganos, pero, pueden contener trazas de leche. Eso simplemente quiere decir que en la fábrica de las oreos, también fabrican productos con leche de vaca, por lo tanto algún microgramo de leche, puede llegar a las oreos. Es como si en una misma olla cocinamos carne de vaca y luego, tras lavarla, cocinamos carne de soja, alguna micropartícula de la vaca queda adherida a la soja. Pero son veganas.

Ingredientes

  • 2 tazas de harina
  • 3/4 tazas de cacao
  • 2 tazas de  azúcar moreno
  • 2 cucharaditas de levadura química
  • 25 g de aceite
  • Sal
  • 2 tazas de leche vegetal
  • Nueces (al gusto)
  • Oreos (al gusto)
  1. Precalienta el horno a 175ºC. Engrasa un molde de 22 cm de diámetro
  2. Mezcla los ingredientes secos en un bol y los líquidos en otro. Mezcla los dos bols y finalmente añade las nueces y oreos al gusto.
  3. Hornea 30-35 min.

 

Vegan sushi

When I first ate sushi (non-vegan) years ago I didn’t like it at all.. But now that I am vegan, a few weeks ago, I went to a restaurant and I tried vegan sushi and it was completely different.. I love it! Sooo the next day, I tried at home and the result was perfect:

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Since then I always fill the sushi with the same: avocado, tomato and strawberries.. This combination is perfect!

I normally use special rice called “sushi rice” but I am pretty sure you can achieve the same results with normal rice, and obviously, you can use whatever you want for the filling.. onions, cabbage, pepper..

Ingredients (for 2-3 big rolls; one roll=5-6 pieces)

  • 2 cups Sushi rice
  • Nori sheets
  • 1/2  Tomato
  • 1/2 Avocado
  • 5-8 Strawberries
  • Chia seeds 

 

Cook the rice and prepare tomatoes, avocado and strawberries.

 

Place one nori sheet onto the sushi mat. Pick up about half a cup of cooled rice and place above the sheet. Place tomato, avocado and strawberries slices in a line down the middle of the rice.

 

Pick up the edge of the sushi mat, fold the bottom edge of the sheet up, enclosing the filling, and tightly roll the sushi into a thick cylinder. Once the sushi is rolled, wrap it in the mat and gently squeeze to compact it tightly. Place rolls on a serving plate and slice into 6 or 8 pieces per roll. Sprinkle some chia seeds.

 

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